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#80 Push and Cut: correct way to strike "Shomen-uchi" -  押して切る: 正面打ちの正し方

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If you visit a martial arts shop in Japan, you will notice that there are many different types of wooden swords. If you ask a shop assistant for advice on how to choose a wooden sword, he will first ask you which organisation you belong to. The reason for this is that different organisations have different shapes and thicknesses of wooden swords, which reflect their philosophy and training methods.

In Japanese dojos, students are taught how to choose a wooden sword before they buy one. At the same time, their instructors explain the reasons for this. More and more instructors are practising Iaido in addition to Aikido, but they usually recommend a wooden sword for Aiki-ken. The wooden sword of Aiki-ken is called a Bokken, it's a straight shape with a very small curve, thick enough to withstand strikes and the tip is cut off so that it does not pierce when struck.

In NZ, people tend to prefer curved and thin wooden swords because of the image of Japanese swords Katana. This is why most martial arts shops in NZ only sell the standard type with a curved edge.

So why is Aiki-ken a straight edge type with a very small curve? It is said that this is because of O-Sensei's philosophy of "push and cut".

The reason why most swords are curved is that they are suitable for cutting down or pulling. On the other hand, a straight sword is suitable for cutting by pushing. The basic principle of O-Sensei's swordsmanship is to cut straight through the opening created by the opponent's movement from "Seigan-no-kamae" stance, which is why the Bokken is designed as a straight sword.

If you think about the principle of "push and cut", you will understand how to strike "Shomen-uchi". If you swing your arm up and close the distance between you and your opponent when he is in "Seigan-no-kamae" stance, he will strike straight through your opening. So, if you want to strike the opponent in "Seigan-no-kamae" stance, you have to sweep away his sword or hit his sword with your sword.

If you apply this to Aikido, it is exactly "Kiriage" movement.

As you may have noticed, "Shomen-uchi" action is different between a beginner and an experienced person. The beginner first raises his arm, then closes the distance and strikes from above. In doing so, the beginner exposes an unprotected opening in front of him, which he is completely unaware of.

On the other hand, the experienced person, in order to avoid making any opening, will close the distance between the two and then do "Kiriage" (cut up the hand blade) and strike. This is because, unless there is a great difference in skill and body size, there is no reason to make unprotected openings and step into it.

Also, "Syomen-uchi" and "Yokomen-uchi" are basically the same, except for the way you step "Ashi-sabaki". Opening the elbow and swinging the arm from the side is not proper "Yokomen-uchi".

In both "Shomen-uchi" and "Yokomen-uchi" strikes, the elbow of the upraised arm must point to the front.

The quality of "Uke" is directly related to the quality of your Aikido, so it is good to give advice to those who are not aware of their mistakes in striking.

I wish you all a wonderful Christmas break and a Happy New Year.

Related article: Difference between Aikido and Kendo

Related article: Ashi-sabaki


[ 押して切る - 正面打ちの正し方 ]

日本の武具店を訪ねると、木刀にも色々な種類があることに気付きます。店員に木刀の選び方を相談すると、所属する流派をまず聞かれます。これは、各流派によって木刀の反り具合や厚みが違うからで、それぞれの理念や稽古方法がその形として表れています。

日本の道場では、木刀のえらび方とその理由を購入前の生徒に教えます。合気道の他に居合道を稽古している先生方が増えていますが、普通は合気剣用の形を薦められます。合気剣用の木刀は木剣とよばれ、反りが小さい直刀型で、打ち合いにも耐える太さを持ち、突いても刺さらないように先端が切り落とされています。

NZの皆さんは日本刀のイメージから反りがあって厚みの薄いものを好む傾向があるようです。なので、NZの武具店では反りのある標準型しか売っていません。

それでは、なぜ合気剣は反りが小さい直刀型なのでしょうか?その理由は、「押して切る」という大先生の理念があるためだと言われています。

刀に反りがあるのは、切り下ろす動作、引いて切る動作に適しているからです。一方、直刀は押して切る動作に適しています。正眼の構えから、相手が動いた瞬間に生じる隙を突いて切るのが大先生の剣術の基本とされているので、合気剣は直刀型だと言われています。

「押して切る」という理念を考えれば、正面打ちの仕方も分かってきます。相手が正眼の構えでいる状態で、自分の腕を振り上げて間合いを詰めれば隙をまっすぐに突かれます。なので、正眼で構える相手に打ち込むには相手の刀を弾くか、しのぎを当てて捌く必要があります。

それを合気道に当てはめれば、まさしく「切り上げ」動作となります。

皆さんも気付いていると思いますが、初心者と経験者とでは正面打ちの動作が違います。初心者は、腕を上げてから間合いを詰め、上から叩くように打ってきます。そうした場合、初心者は前面に無防備な空間をさらけ出していますがまったく気付いていません。

一方、経験者は、隙を作らないように間合いを詰めてから手刀を「切り上げ」て打ち込んでいきます。技量や体格に大きな差がなければ、わざわざ自分の正面に隙を作って踏み込むなどということは、本来、ありえないからです。

また、正面打ちと横面打ちは、踏み込み方(足捌き)が違うだけで基本的に同じ打ち方をします。肘を開いて横手投げのような打ち方は正しい横面打ちではありません。

正面打ちも横面打ちも、振り上げた腕の肘は正面を指します。特に、横面打ちでは肘が外を指していることが多いので注意しましょう。

受けの質がそのまま稽古の質となるので、打ち方の間違いに気付いていない人には一言アドバイスするのも良いと思います。

今年もお読みいただきありがとうございました。良い新年をお迎え下さい。

関連記事:素振りにみる合気道と剣道の違い

関連記事:足捌き

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初心者にも分かりやすく、理論的に基礎知識を説明します。なんとなく他人の動きを真似るのではなく、普段から考える力を育てていくことを目的としています。In this blog, I explain the basics in a theoretical way that is easy to understand for beginners. The aim is to help you to develop your ability to think, not to copy the movements somehow. Aikido is not magic. I will explain things that are not so clear, such as Ki and O-Sensei's philosophy.

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